Infiintarea unei noi mitropolii in Ardeal, condusa de Anania, a deschis apetitul pastorilor colegi din Sinod care vor si ei mitropolii, la Constanta si Suceava. La Tulcea va fi infiintata o episcopie, primul pas catre infiintarea Mitropoliei Dobrogei.
Intr-o perioada in care IPS Teodosie era in gratiile PSD, partid aflat atunci la putere, dorinta acestuia de a reactiva Mitropolia Dobrogei a fost combatuta puternic, speculin-du-se ca din functia de mitropolit vrea sa sara apoi in cea de patriarh. Dupa ce a devenit arhiepiscop al Tomisului, in 2001, nu a trecut an in care acesta sa nu revina in Sfintul Sinod cu propunerea sa.
Dobrogea, pamint apostolic
„Reactivarea a fost ceruta prima data inca inainte de a ajunge eu in Sinod, in 1994. S-a spus de fiecare data ca nu este momentul", spune IPS Teodosie, care considera ca are argumente istorice si canonice de necontestat pentru mitropolia sa.
„Aici a existat singura forma de organizare bisericeasca de pe teritoriile romanesti in primul mileniu crestin. Mitropolia Dobrogei a fiintat aproape o mie de ani, intre secolele V si XIV, cind navalirea turceasca a facut sa fie mutata in Arges", argumenteaza arhiepiscopul Tomisului, tinind sa precizeze ca „Dobrogea este pamint apostolic".
„Dosarul" Mitropoliei Dobrogei va fi in curind pus din nou pe masa de lucru a Sinodului, iar de data aceasta IPS Teodosie va avea citeva atuuri in plus. Primul este infiintarea unei episcopii la Tulcea, ce va fi supusa validarii Adunarii Nationale Bisericesti pe 1 martie, urmind ca o zi mai tirziu, Sfintul Sinod sa desemneze candidatii pentru functia de episcop.
Citeste articolul complet in Cotidianul
Infiintarea unei noi mitropolii in Ardeal, condusa de Anania, a deschis apetitul pastorilor colegi din Sinod care vor si ei mitropolii, la Constanta si Suceava. La Tulcea va f