Discutiile dintre un medic, un pacient aflat in ultimele zile de viata si eventual, membrii familiei bolnavului trebuie sa ofere, conform specialistilor, cat mai multa informatie pentru toate partile implicate. Medicii trebuie sa tina cont de o serie de factori in momentul in care discuta ''subiecte delicate'' legate de ultimele zile de viata ale unui pacient. ''Asigurati-va ca aveti la indemana toate insemnarile privind bolnavul. Intrebati pacientul cine doreste sa asiste la discutie. Asigurati-va ca dispuneti de suficient timp deoarece astfel de discutii dureaza intotdeauna mai mult decat credeti sau decat sperati. De obicei, o vizita la domiciliu ofera mai multa flexibilitate''.
Acestea sunt cateva reguli pe care medicii trebuie sa le respecte in momentul in care intra in contact cu un bolnav aflat in ultimele zile de viata si cu familia acestuia. In acelasi timp, medicul trebuie
sa-i intrebe pe pacient si pe apartinatorii acestuia ce s-a mai intamplat de la ultima vizita. ''Pacientul poate sa para ca nu doreste sa stie mai multe, cand, de fapt, el se teme sa puna intrebari. Medicul trebuie sa prefateze discutia cu urmatoarele cuvinte: «Ma tem ca nu o sa va dau vesti prea bune».
De asemenea, medicul trebuie sa observe daca pacientul doreste continuarea discutiei. Unii pacienti raspund printr-o atitudine de negare, altii prin manie, iar altii sunt profund tulburati de vestile aflate. Toate sunt reactii normale, dar greu de influentat. Medicul trebuie sa incerce sa afle care sunt temerile imediate ale pacientului. Unele sunt previzibile, cum ar fi teama de moarte sau de durere'', explica dr. Sever Cristian Oana.
Strategia ''directivelor prealabile'' presupune ca pacientul constient sa dea ''directive scrise privind cine, ce decizii sa ia in numele lui in cazul pierderii constientei, precum si care tratamente le considera acceptabile si care