Incheiate in timpul guvernarii PSD, contractele de concesionare a zonelor din Delta s-au dovedit a fi in afara legii. Autoritatile care le-au analizat au ajuns la concluzia ca sint paguboase pentru statul roman si ca incalca legile si conventiile internationale in domeniul mediului.
Astfel, stapinii Deltei, printre care se numara Alexandru Bitner, Robert Raduta, Gheorghe Negrea si Sorin Marin, pot ramine fara luciul de apa concesionat. Agentia Nationala de Pescuit (ANP) incearca de sapte luni sa renegocieze contractele, dar concesionarii nici nu vor sa auda de asa ceva.
In aceste conditii, Gheorghe Stefan, presedintele ANP, are o singura solutie: rezilierea. Pe zonele concesionate din Delta Dunarii, statul roman cistiga anual in jur de 15 miliarde de lei. (clik pe imagine pentru zoom)
Pe zonele concesionate din Delta Dunarii, statul roman cistiga anual in jur de 15 miliarde de lei. In conditiile in care 70% din Delta Dunarii este concesionata, autoritatile sustin ca suma pe care o incaseaza este mult prea mica.
Astfel, de luni de zile, reprezentantii Ministerului Mediului si Agentiei Nationale de Pescuit incearca sa renegocieze sau sa rezilieze contractele incheiate in anul 2003 pe timpul guvernarii PSD.
Dezavantaj pentru stat
In aceste zile, au fost reziliate cinci dintre aceste contracte. Toate apartin firmelor detinute de fostul deputat PSD de Tulcea Dan Verbina. "Rezilierea s-a facut cu acordul ambelor parti. Sintem in discutii si cu celelalte firme. Concesionarii trebuie sa inteleaga ca Delta Dunarii nu este a lor. Iar aceste contracte, cum au fost intocmite, sint in dezavantajul statului.
Acele contracte care nu vor fi schimbate conform legii vor fi reziliate", spune Gheorghe Stefan, presedintele Asociatiei Nationale de Pescuit (ANP). Potrivit acestuia, daca concesionarii nu vor a