Producatorii din Romania trebuie sa respecte standardele sanitar-veterinare cerute de Uniunea Europeana, asa cum sunt ele prevazute in acquis-ul comunitar.
Anul trecut, pesta porcina a fost cea care a provocat o ingrijorare majora la Bruxelles fata de capacitatea Romaniei de a se ridica la standardele de igiena alimentara comunitare, dar se pare ca problema a fost "detronata" anul acesta de gaina din curtile romanilor, care a contractat... gripa aviara.
Pana la Raportul Comisiei Europene din luna aprilie 2006, un numar de 632 de unitati care se ocupa de taierea animalelor, procesarea carnii, a laptelui si a pestelui vor trebui sa se restructureze si sa se modernizeze fiind singura sansa de a se evita inchiderea lor din cauza ca nu respecta cerintele sanitar-veterinare de igiena impuse de Bruxelles.
Dintre acestea, 316 sunt in sectorul carnii rosii, 279 in sectorul laptelui si produselor lactate, 17 in sectorul carnii de pasare, 20 in sectorul pestelui si produselor din pescuit, potrivit dr. Constantin Lupescu, vicepresedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
Inchiderea unitatilor de profil a inceput inca de anul trecut, cand 324 de firme au fost obligate sa renunte la activitate pentru ca au pus in pericol sanatatea consumatorilor. Avertizarile de la Bruxelles sunt fara echivoc si spun ca sanatatea animalelor si securitatea alimentara sunt unele dintre cele mai importante probleme ce tre-buie respectate in privinta acquis-ului comunitar.
Potrivit statisticilor ANSVSA, pe teritoriul Romaniei se afla 64,6 milioane de pasari, aproximativ 75 la suta din efective aflandu-se in exploatatii individuale. "Sistemul de crestere in gospodariile populatiei, in care conditiile de biosecuritate nu sunt asigurate, reprezinta in sine un risc major pentru sanatatea pasarilor", afirma dr. Cons