In ciuda declaratiilor optimiste ale oficialilor guvernamentali, este putin probabil ca fondul "Proprietatea" sa poata fi listat in 2006 la BVB, in conditiile in care autoritatile par cu totul coplesite de amploarea si complexitatea procesului de evaluare a revendicarilor formulate de sute de mii de romani.
Autoritatile pregatesc o noua promotie de cuponari, reprezentata de persoanele carora le–au fost confiscate, in mod abuziv, proprietatile in perioada 1945–1989 si pentru care nu este posibila retrocedarea in natura. In schimbul sumelor ce li s–ar cuveni, acestia vor primi actiuni la fondul "Proprietatea".
Modalitatea de constituire a fondului, alocarea actiunilor catre persoanele indreptatite si listarea la bursa au fost descrise in Legea nr 247/2005 privind reforma proprietatii si justitiei.
"Proprietatea" va fi un fond inchis de investitii si va functiona precum cele cinci societati de investitii financiare (SIF). Un moment foarte asteptat este listarea noului vehicul la BVB, operatiune ce va reprezenta un adevarat test de maturitate pentru piata de capital autohtona, avand in vedere dimensiunile si specificul aparte al viitorului emitent.
Pentru a oferi un indiciu despre ce va insemna pentru BVB listarea "Proprietatea", atragem atentia asupra faptului ca valoarea previzionata a activelor fondului, de patru miliarde de euro, depaseste cu mult capitalizarea cumulata a celor cinci SIF–uri, care la sfarsitul lunii noiembrie 2005 se ridica la circa 1,7 miliarde de euro.
In acest context, nu trebuie neglijat faptul ca in 2005, actiunile SIF au dat peste 65% din valoarea transferurilor la bursa.
Un aspect deloc de neglijat, legat de tranzactionarea titlurilor "Proprietatea", se refera la apetitul ridicat al fostilor proprietari de a–si valorifica cat mai repede actiunile. Astfel, apare riscul ca o buna perioad