Fara indoiala, romanii au inteles, insa nu in marea lor majoritate, scuzele actualei puteri cu privire la ratarea primului an de guvernare. O tiara in care structurile vechii guvernari domina economic, si chiar administrativ, si in care peste 14% din populatiie percepe fostul partid de guvernamant si pe reprezentantiii acestuia ca fiind inca la guvernare, e greu de administrat.
Cam acestea au fost scuzele prin care neputintia actualilor guvernantii a fost pusa pe seama unui dezastru lasat in economie si administratiie de reprezentantiii PSD si pe dominatiia unei clientele social-democrate stabile si supuse in justitiie.
Primul an, reprezentantiii puterii portocalii au avut pe cine da vina, au avut ce invoca si, mai ales, au avut cum sa-si justifice o totala ineficientia la nivelul actului de guvernare. Pe alocuri chiar au fost credibili si poporul roman a fost de acord sa le acorde circumstantie atenuante.
Blocajul instituit de Curtea Constitutiionala, dominata de fosti reprezentantii de seama ai puterii iliesciene, le-a cazut ca o manusa si a demonstrat ca ceea ce liderii de seama ai puterii portocalii au afirmat, ori de cate ori le-au lipsit argumentele, poate fi partiial credibil. Anul 2006, insa, va fi anul confirmarilor.
Asa cum 2004 a fost anul marilor inclestari, iar 2005 a fost anul asteptarilor, acum actuala Putere trebuie sa confirme.
Daca peste 12 luni lucrurile vor sta la fel ca si acum, sau mai rau, vom asista la o cadere in dizgratiie nu numai a actualilor guvernantii, ci chiar la o anatema greu de surmontat care va plana decisiv asupra fortielor politice de dreapta din Romania. Cele trei saptamani scurse din acest an nu ne demonstreaza ca actuala putere a intieles exact importantia actului de guvernare in 2006.
Pe fo