PRIN VECINI Vizite scurte si dese. Nicolae Ceausescu a bifat pe lista sa de calatorii externe Ungaria, Iugoslavia, Bulgaria, RF Germania, RD Germana, Cehoslovacia si Polonia.
Intr-un interviu acordat de Nicolae Ceausescu in 1973 lui Karl Neuman, seful biroului din Viena al Televiziunii I (A.R.D.) din RFG, acesta a declarat ca "intre unele tari socialiste au existat intr-adevar si exista o serie de deosebiri de pareri si chiar divergente". Intre Republica Socialista Romania existau relatii de prietenie cu o serie de tari socialiste, chiar vecine. Aceste relatii erau concretizate in vizite comune si semnarea unor acorduri. Din sirul de tari enumerat mai sus, prima invitatie pe care a acceptat-o tovarasul a fost cea a RSF Iugoslavia. La 29 mai 1968, Nicolae si Elena Ceausescu au participat la convorbiri cu delegatia iugoslava, condusa de Iosip Broz Tito. De asemenea, s-a semnat un comunicat comun. Oaspetii romani au vizitat uzine si piata agroalimentara. Tot in aceasta formula vor reveni in 1976, intre 8 si 11 septembrie. Au avut loc convorbiri cu presedintele Tito, s-au semnat documente oficiale, tovarasului i s-a conferit titlul de "Cetatean de onoare" al orasului Belgrad si s-au vizitat obiective turistice si industriale.
Intalnire cu activul muncitoresc de partid si obstesc al unei intreprinderi din Varsovia, Polonia
POLITETURI. Au fost date dineuri oficiale in cinstea cuplului ceausist de catre presedintele RSF Iugoslavia, Serghei Kraigher, presedintele RS Slovenia, Draja Marlovici, presedintele RS Serbia. Doi ani mai tarziu, Iugoslavia va fi din nou gazda presedintelui roman. Intre 16 si 17 noiembrie 1978, au avut loc convorbiri cu presedintele Tito si cu presedintele Serbici Dobrivoe Vidici. Lui Ceausescu ii este conferit ordinul "Erou al muncii socialiste". Alte vizite in aceasta tara au avut loc intre 22-24 octombrie 1980 si 25-27 octombrie 19