STATELE UNITE ALE AMERICII Politica de mentinere a relatiilor bune cu toate statele a ajutat Romania sa obtina din partea SUA un tratament de "favorit" printre tarile comuniste.
Prima vizita pe "pamantul fagaduintei" avea loc intre 4 si 7 decembrie 1973, cand Ceausescu venea la Washington pentru a desfasura o actiune de sensibilizare a presedintelui Nixon, in vederea sprijinirii acordarii pentru Romania a clauzei natiunii celei mai favorizate. Cei doi presedinti erau la a treia intrevedere. Nixon vizitase Romania in 1967, inainte sa fie ales presedinte, ca simplu cetatean. S-a reintors in Romania in anul urmator, fiind primul presedinte al SUA care vizita o tara socialista.
1978, Ceausescu alaturi de Jimmy Carter pe platforma de sud a Casei Albe
POLITICA. In primavara anului 1978, Nicolae Ceausescu sosea in Statele Unite ale Americii, intr-o vizita pentru care facuse eforturi intense. Desi Carter considera comunismul indreptat impotriva drepturilor omului, echipa sa a abordat o noua politica pentru Europa de Est, orientata pe diferentierea intre tarile comuniste, acordand atentie celor mai liberale in politica interna sau mai independente fata de Uniunea Sovietica. Politica externa a Romaniei, care adesea sfida eforturile Moscovei de a reduce autonomia Bucurestiului, a facut ca regimul lui Ceausescu sa primeasca un tratament diferit din partea americanilor.
Ceausescu era nerabdator sa-l vada pe Carter. Voia, de asemenea, sa vina in Statele Unite sa se intalneasca cu personalitati din lumea afacerilor, in special din domeniul tehnologiei energetice si petrochimiei.
PREGATIRILE. La inceputul lunii februarie 1978 au inceput pregatirile. Nimic nu a fost lasat la intamplare. Ceausescu si-a trimis unul dintre consilieri pentru a pregati vizita. I-au fost inmanate lui Carter materiale care sa-l puna in tema cu situatia privind respectarea drept