An de an, dupa sarbatorile de iarna, cu hrana din belsug care le insoteste, ne confruntam cu aceleasi probleme: haine care ne strang, un strat-doua de adipozitati de care nu stiam si, ca si cum nu ar fi de ajuns, o foame direct proportionala cu mesele cu care ne-am delectat. Ce-i de facut?
Raspunsul e simplu: incercati regimul disociat. Este vorba de o dieta creata de un francez, Michel Montignac, dieta care si-a castigat in ultimii ani o imensa popularitate in intreaga lume. De ce? Pentru ca nu ne cere sa ne infometam, ci chiar are o deviza foarte originala: "Mananc, deci slabesc!" (titlul cartii, tradusa si in limba romana). Sa fie oare posibila o atare minune, pierderea kilogramelor, fara a flamanzi? Da, e posibila, cu conditia ca persoanele care urmeaza dieta sa faca un efort... intelectual, necesar pentru a asimila principiile privitoare la diferentierea alimentelor, la felul in care acestea se combina, precum si la succesiunea in care ele se consuma. Dar sa cunoastem in continuare cum se face efectiv aceasta cura de slabire:
Primul pas: diferentiati alimentele
Pentru a putea intelege cum se tine acest regim, in cele ce urmeaza suntem nevoiti sa prezentam un mic curs de dietetica, care - veti vedea - nu este deloc dificil, odata ce va familiarizati cu cativa termeni. Despre ce este vorba: alimentele de toate zilele pe care le consumam sunt alcatuite, in principal, din trei categorii de substante: glucidele (numite si zaharuri), lipidele (numite si grasimi) si proteinele. Painea, de exemplu, este alcatuita aproape exclusiv din glucide, in timp ce oul contine in principal proteine, iar uleiul este alcatuit practic numai din grasimi. Secretul slabitului in timpul regimului disociat este ca, asa cum arata si numele sau, sa diferentiem alimentele care contin diferite categorii de substante, sau cu alte cuvinte, sa le mancam separat.