- Surpriza mare: Ministerul Finantelor, "tutorele" celor doua companii nationale si initiatorul proiectului de ordonanta de urgenta privind vanzarea unor actiuni catre salariati si prin Bursa de Valori, a renuntat la privatizarea Loteriei Romane si a Imprimeriei Nationale
- Sebastian Vladescu sustine ca singurul transfer de actiuni care ramane in picioare este cel catre Fondul Proprietatea
Anul 2005 a fost, din punct de vedere al activitatii Ministerului de Finante, unul dintre cei mai agitati din perioada postrevolutionara. Adoptarea noului Cod fiscal, privatizarea BCR, introducerea taxei pe viciu si majorarea accizelor la tutun, precum si perspectiva privatizarii Loteriei Nationale si a Imprimeriei sunt doar cateva dintre evenimentele care au marcat mandatul ministrului de resort, Sebastian Vladescu. Intr-un interviu acordat postului B1 TV Vladescu a tratat, pe rand, toate aceste subiecte cu o importanta semnificativa pentru Romania.
Nu privatizam Loteria
Un subiect care a tinut prima pagina a ziarelor, la sfarsitul anului trecut, a fost privatizarea Imprimeriei si Loteriei Nationale. Ministerul Finantelor emitea, in urma cu o luna, un document prin care anunta ca statul ar putea vinde o parte din actiunile pe care le detine la cele doua institutii. Anuntul nu putea ramane neremarcat, mai ales ca in majoritatea tarilor europene Imprimeria si Loteria sunt integral in proprietatea statului. Presa si partenerii sociali s-au declarat aproape la unison impotriva deciziei ministerului. Referindu-se la problema Loteriei, Vladescu a raspuns transant: "Nu exista intentia de a privatiza Loteria sau Imprimeria Nationala". Ministrul a mentionat ca este vorba doar de un transfer de actiuni catre Fondul Proprietatea. "Nu vindem nici o actiune", a declarat Sebastian Vladescu.
Vanzarea CEC nu seamana cu privat