Putini analisti s-au intrebat, dupa declansarea scandalului "matusa Tamara", ce se va intampla cu Psd-ul. Cei mai multi si-au indreptat atentia spre "soarta" lui Adrian Nastase, liderul executiv al partidului si beneficiarul mostenirilor fabuloase lasate familiei de Tamara si alte obscure matusi.
Jurnalistii au demontat mecanismele prin care d-l Nastase (si, asemeni lui, nenumarati colegi din "familii instarite") a reusit sa albeasca bani negri, proveniti din afaceri mafiote, inclusiv prin apelul la mosteniri cazute din cer "la punct fix", adica numai la cel interesat. S-a vorbit de "strategia" celui incriminat in ocolirea "statutului Psd" (autosuspendarea din functie neexistand), de mentinerea ex-premierului, cu sprijinul "dezinteresat" al partidului, la sefia Camerei Deputatilor, s-a discutat despre cum va arata viitoarea revenire etc. D-l Nastase insusi a debordat de "grija pentru partid" (pe care nu vrea sa-l angreneze in scandal), punand intreaga "afacere" pe seama puterii in functiune, a serviciilor secrete, si pe lipsa de sprijin a unor colegi nu tocmai binevoitori. Victima colaterala a "manevrelor matusii", Dan Ioan Popescu, aparent cel mai bogat lider al social-democratilor (cu un "moft" de vreo unsprezece milioane de euro, acumulati in cariera politica), a trebuit si el sa se "autosuspende", tot din functie. Dupa diversi analisti, urmeaza si altii, Psd fiind un partid de oameni foarte bogati dar, desigur, plini de compasiune pentru cei multi. Daca procesul va continua, Psd va deveni, in consecinta, un partid al... autosuspendatilor.
Sa lasam gluma deoparte. Retragerea - fie si temporara - a liderului executiv va avea efecte dramatice asupra Psd-ului. Plasarea in defensiva a d-lui Nastase rupe echilibrul fragil stabilit la ultimul congres in fruntea formatiunii. Congresul Psd s-a terminat, dupa cum se stie, cu un "paricid" - eliminarea "tatu