Eforturile Bosniei de a se angaja pe calea apropierii de Uniunea Europeana au primit, saptamana trecuta, o noua lovitura, dupa esecul negocierilor asupra noii Constitutii a tarii, ce au avut loc in prezenta ambasadorului SUA si a oficialitatilor Comisiei Europene. Potrivit agentiei Reuters, liderii sarbi, croati si musulmani ai celor opt partide politice existente in Bosnia nu au reusit sa cada de acord asupra noului text constitutional care, in esenta, vizeaza o intarire a institutiilor centrale ale statului.
Acest text, releva Reuters, porneste de la faptul ca actuala fragmentare politica a tarii este considerata principala piedica in calea integrarii Bosniei in NATO si UE. Deosebirile de opinii privind crearea unei presedintii unice a tarii, ca si asupra crearii unui Parlament national puternic, s-au dovedit imposibil de depasit.
In prezent, dupa cum se stie, Bosnia-Hertegovina are o presedintie tripartita, impartita intre comunitatile musulmana, croata si sarba, in timp ce puterea politica este impartita intre "entitatile" Federatia musulmano-croata si Republica Srpska. "Spun deschis ca sunt dezamagit de rezultatul discutiilor", a declarat ambasadorul american Douglas McElhaney. Singurul lucru asupra caruia s-a cazut totusi de acord a fost intarirea puterilor primului-ministru, o data cu extinderea numarului membrilor guvernului central de la 9 la 11 membri.
Numai ca acest punct face parte dintr-un pachet constitutional mai mare, ce vizeaza eliminarea fragmentarii politice a tarii, pachet al carui text a fost respins. Michael Humphreys, ambasadorul Comisiei Europene in Bosnia, a apreciat totusi prevederile acceptate, in principal cele referitoare la un guvern puternic, cu mai mari responsabilitati, fapt ce permite continuarea discutiilor in vederea acordului de asociere cu Uniunea Europeana. Totul depinde insa de continuarea reformei administ