dr. Ritli Ladislau(Foto: )
"Casa mea este aici, la spital". Barbatul vorbeste linistit si nimic din calmul aparent nu-i tradeaza viata tumultuoasa de zi cu zi. Ritli mananca stresul pe paine. In scurta pauza pe care si-a permis-o pentru interviul GAZETEI, telefonul in zbarnaie-ntr-una.
Bombardat cu apeluri ba de-o mama ingrijorata, ba de primar, ba de-un reporter insistent. La un moment dat vrea sa inchida telefonul, dar se razgandeste: "nu e bine, daca ma mai suna primarul sau prefectul...".
Seful Sanatatii bihorene a ajuns medic din intamplare. Povesteste lin, cufundat in amintirile care i-au schimbat definitiv viata liceanului de atunci Ritli Ladislau, un tanar pasionat de istoria artei.
Cu toate ca a terminat Scoala de Arte din Oradea, calea care a urmat-o a insemnat o ireversibila concesie cu planurile ce si le incropise. Iar pentru meseria pe care a ales-o ii multumeste si acum fostului sau dascal de biologie, omul care i-a descoperit inclinatiile spre medicina si l-a indrumat pentru admiterea la facultate.
Unde a intrat din prima. Pasiunea pentru istoria artei l-a urmarit toata viata iar putinul timp liber si-l dramuieste intre familie si citit.
Omul Ritli se contopeste cu doctorul, profesia dominandu-l categoric. "Practic, casa mea este aici, la Spitalul de Copii", spune sigur pe sine. Si fara parere de rau, pentru ca familia este cea care intotdeauna i-a fost alaturi, indiferent de deciziile pe care le-a luat.
GAZETA: Care a fost momentul ce v-a propulsat pe scena vietii publice bihorene?
Ritli Ladislau: Momentul in care, in 1992, un prieten m-a invitat sa accept sa candidez ca si consilier. Sub culorile UDMR, binenteles. Pana atunci am fost director de spital, dar nu am avut functii publice. Eu