De la Paris la Berlin si de la Varsovia la Roma, semnaleaza cotidianul britanic "The Financial Times", devin tot mai frecvente luarile de pozitie ale guvernelor impotriva companiilor straine care vor sa preia societati nationale. Sunt adoptate legi discriminatorii in Germania sau Italia, si se merge pana la opozitia deschisa fata de fuziuni individuale, cum este cazul Poloniei sau al Italiei. O asemenea tendinta a provocat ingrijorare nu numai la nivelul conducerilor companiilor europene, ci si in Comisia Europeana.
Oficialitati ale Comisiei, serios alarmate, semnaleaza de asemenea ca europenii devin tot mai ostili fata de venirea muncitorilor straini pe propria lor piata a muncii. Tot mai numeroasele masuri cu caracter protectionist impotriva companiilor straine vin sa se adauge temerilor ca cea mai mare realizare a UE de pana acum - crearea unei piete fara frontiere de bunuri, servicii si de capital - se afla in fata unui pericol mai grav ca oricand.
Cea mai recenta dovada in acest sens a venit de la Varsovia, unde de mai multe luni guvernul incearca sa impiedice fuzionarea a doua banci. Pozitia ferma a Poloniei a deranjat atat de tare organismul Comisiei Europene pentru concurenta, incat Bruxelles-ul a dat un termen - de o saptamana - pentru a-si explica pozitia. Comisia Europeana, releva corespondentul ziarului "The Financial Times", se teme ca atitudini ca aceea a Poloniei ar putea crea un precedent si un model in Uniune.
Anul trecut, mai reaminteste ziarul, Comisia s-a confruntat, vreme de mai multe luni, si cu Banca Centrala a Italiei, legat de opozitia ei fata de ofertele a doua banci straine de a intra pe piata de capital italiana. Alt exemplu: Comisia Europeana asteapta deliberarile in justitie legate de contestarea unei legi germane pe care o considera un obstacol ilegal fata de fuzionarile cu firme straine. Comisia Europeana priveste