SFARSIT LA INDIGO 18 decembrie 1989. Ceausescu, asigurat ca situatia este sub control, paraseste tara cu destinatia Iran. Pe strazile Timisoarei se canta "Desteapta-te, romane!" si se murea.
Ceausescu nu se afla la prima vizita la Teheran. El avusese relatii stranse cu sahinsahul (Regele regilor) Mohammad Reza Pahlavi Aryamehr (Lumina arienilor). In mai 1966, acesta venea prima oara in vizita in Romania, dupa ce in octombrie 1965 Ion Gheorghe Maurer, presedintele Consiliului de Ministri, fusese in vizita oficiala in Iran. In iunie 1970, sahinsahul revine impreuna cu sotia sa Farah. Trei ani mai traziu soseste, din nou, la noi in tara pentru a semna un "Acord de cooperare economica, stiintifica si tehnica pe termen lung".
Nicolae si Elena Ceausescu l-au vizitat si ei de mai multe ori pe sahinsah. In octombrie 1971, cei doi participa la festivitatile fastuoase prilejuite de sarbatorirea a 2.500 de ani de la crearea statului iranian. Intr-o alta vizita, in noiembrie 1975, li s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Teheran. Potrivit afirmatiilor lui Stefan Andrei, fost ministru de Externe, in 1978, Ceausescu l-a vazut ultima oara pe sahinsah cand a facut o escala la Teheran, la inapoierea dintr-o vizita efectuata in China. In Romania, in â79, se pregatisera steagurile pentru primirea monarhului iranian. Nu a mai apucat sa vina.
Convorbiri la palatul Navaran
CALATORIE FINALA. Dictaturile lui Mohammad Reza Pahlavi si Ceausescu au avut aceeasi soarta. In 1979, sahinsahul a fost alungat de Revolutia islamica, care a proclamat Republica. A murit la doar un an, bolnav de cancer, in Egipt. Zece ani mai tarziu, Ceausescu se intorcea de la Teheran pentru a fi condamnat la moarte de Revolutia romana. In decembrie 1989, Nicolae Ceausescu, hotaraste o "vizita oficiala de prietenie", dupa ce presedintele iranian Ali Khamenei fusese i