Un sechestru de cosmar
Balkan Petroleum a vandut actiunile detinute la RAFO (97,94%) companiei olandeze Calder-A International la data de 12 iulie 2005. Se spune ca pretul prevazut in contractul dintre Balkan Petroleum si Calder-A bate binisor spre suta de milioane de dolari deoarece nu include doar pretul actiunilor, ci si alte clauze precum plata datoriilor restante catre furnizori.
Trebuia doar ca Agentia pentru Valorificarea Activelor Statului sa accepte ca noul cumparator sa preia drepturile si obligatiile Balkan Petroleum prevazute in contractul de privatizare a RAFO.
La doar o luna de la semnarea contractului, insa un procuror de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus instituirea sechestrului asiguratoriu tocmai asupra actiunilor cumparate de Calder-A. Desi reprezentantii Calder-A considera ilegala instituirea sechestrului asupra actiunilor RAFO, in fapt actiunea procurorilor este mai mult penibila.
Sechestrul a fost dispus la data de 19 august 2005, in cadrul Dosarului 171/D/P/2003, in care Marian Iancu si Toader Gaureanu sunt cercetati sub aspectul infractiunilor de evaziune fiscala si fals intelectual la Legea contabilitatii. Cei doi sunt cercetati pentru cauzarea unui eventual prejudiciu drept pentru care era normal sa se dispuna sechestrul asiguratoriu asupra bunurilor acestora.
Numai ca procurorii nu au dispus se-chestru asupra bunurilor lui Iancu, nu i-au sechestrat, sa spunem, conturile personale, ci au sechestrat actiunile lui Balkan Petroleum la RAFO.
Balkan Petroleum, in profit
Marian Iancu a iesit cel mai castigat din aceasta afacere. Actiunile asupra carora s-a pus sechestru nu erau ale lui. Ca proprietar nu putea fi de altfel afectat nici daca actiunile ar fi ramas ale lui Balkan Petroleum (nu ar mai fi fost vandute), deoarece Marian I