Piata bursiera a fost caracterizata in ultima saptamana de evolutii fluctuante, per total insa, lichiditatea a crescut cu 45 de procente fata de saptamana precedenta, valoarea totala a schimburilor atingand suma de 289,7 milioane RON.
Media tranzactiilor per sedinta a urcat la nivelul de 84 milioane RON, lichiditatea fiind dominata de tranzactiile cu emitentii din sectorul financiar.
A fost prima saptamana de corectii mai serioase, panica fiind declansata in primul rand in urma caderii SIF-urilor, cadere care a atras dupa sine si corectii pe celelalte blue-chips-uri. Aceste corectii de pret au fost urmate, spre finalul saptamanii, de reveniri. Petrom a continuat cursa catre noi maxime istorice si pare a fi devenit preferatul investitorilor de calibru.
Situatia este putin mai delicata pe SIF-uri, considera analistii pietei, investitorii realizand la cotatiile actuale ca nu prea mai exista ordine de cumparare insemnate care sa le mai sustina, in conditiile in care in piata au inceput sa apara informatii contrare pe marginea clauzelor din contractul de privatizare a BCR, iar pana la publicarea acestora la finalul lunii ianuarie, investitorii prefera sa stea in asteptare atat pe partea de cumparare, cat si pe cea de vanzare. Pentru saptamana viitoare analistii pietei se asteapta la o continuare a consolidarii preturilor actuale si ceva mai putina volatilitate a cotatiilor. Cresterile de pret ar putea sa apara in sectorul petrolier, dar este foarte posibila si o intetire a activitatii de tranzactionare pe segmentul SIF-urilor, pe masura ce se apropie data la care se va face public contractul de privatizare a BCR.
Lichiditate mare si pe obligatiuni
Sectorul obligatiunilor a inregistrat tranzactii in valoare de 4,65 milioane RON, majoritatea schimburilor fiind facute cu obligatiunile Raiffeisen Bank si doar o mica parte cu obligat