"Budinca" de mamaliga cu costita afumata.
Ingrediente (pentru 4 persoane): 100 g faina de malai, 8 felii subtiri de costita sau bacon, 3 oua, 100 g cascaval moale, 30 g unt, 10 cl smantana (sau frisca lichida), 1 varf de cutit nucsoara rasa, sare, piper.
Mod de preparare:
Incingeti cuptorul la 210gr.C.
Taiati cascavalul cubulete.
Faceti o mamaliga turnand malaiul - in ploaie - in 50 cl de apa clocotita si lasati-o sa fiarba cca 30 de minute.
Luati mamaliga de pe foc, incorporati untul, sarati, piperati si condimentati cu nucsoara rasa.
Bateti ouale ca pentru omleta, incorporati-le in mamaliga, dupa care adaugati smantana (sau frisca) si, la sfarsit, cubuletele de cascaval.
Asezati pe fundul unei forme feliile de costita sau bacon, turnati peste ele mamaliga, dati "budinca" la cuptor si lasati-o sa se coaca circa 30 de minute. Serviti-o imediat, cu salata verde sau ca garnitura langa o mancare cu carne.
Tarta cu cartofi
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 pachet aluat de foitaj, 1 kg cartofi nesfaramiciosi, 2 cepe mari, 200 g branza Nasal (sau alta branza moale), 10 cl smantana (sau frisca lichida), 1 ou, 50 g unt, sare, piper.
Mod de preparare:
Curatati ceapa si tocati-o marunt. Spalati cartofii curatati de coaja, zvantati-i si taiati-i felii.
Incingeti untul intr-o tigaie si prajiti cartofii 10-12 minute, la foc foarte mic, amestecand cu grija (nu trebuie sa se rumeneasca). Adaugati ceapa, lasati-o sa se prajeasca si ea circa doua minute, sarati, piperati, incorporati smantana (sau frisca) si lasati cartofii sa se raceasca.
Taiati branza lamele subtiri, spargeti oul intr-un bol si bateti-l cu un varf de cutit de sare.
Incingeti cuptorul la 180gr.C.
Asezati aluatul intr-o forma de tarta cu diametrul de 26 cm si intepati-l cu furculita. Puneti pe fund un strat de cartof