Intrarile de capital privat pe pietele emergente se afla la cel mai ridicat nivel consemnat de la o criza survenita la sfarsitul anilor '90, astfel incat este cazul ca investitorii sa devina mai precauti, a avertizat Institutul pentru Finante Internationale (IIF), citat de agentia Reuters. Institutul, cu sediul la Washington, care reuneste 340 de banci private din lume, a anuntat ca fluxul fara precedent de fonduri private care este atras de pietele emergente va continua sa creasca si in acest an, China urmand sa obtina "partea leului".
Desi institutul estimeaza ca fluxul de capital privat net se va diminua in acest an la 322 de miliarde de dolari (de la 358 in 2005), nivelul din 2006 este totusi aproape egal cu maximul atins in 1996. La acea data, economiile aflate in dezvoltare au atras o suma neta de 324 de miliarde de dolari.
La avans au contribuit conditiile economice favorabile, care vor permite si in acest an o crestere a economiei mondiale de peste 4%, pentru al patrulea an consecutiv, nivelul redus al dobanzilor si lichiditatile. Toti acesti factori au condus la o migrare a fondurilor catre pietele emergente care ofera o profitabilitate ridicata a plasamentelor. Intrarile excesive de capital au condus insa la reducerea profitabilitatii pietei de imprumut la un nivel scazut istoric, crescand vulnerabilitatea fata de modificarea climatului economic si financiar mondial. JP Morgan arata ca randamentul mediu al creditelor suverane ale acestor piete este cu numai 2,3 puncte peste titlurile americane de trezorerie, cu 1,25 puncte procentuale sub nivelul consemnat in urma cu un an.
Dezechilibrele se mentin
Prim-vicepresedintele IIF, William Rhodes, a declarat ca imbunatatirile structurale care au avut loc in multe tari emergente nu sunt suficiente pentru a compensa "vulnerabilitatile semnificative" generate de preturile de pe