Saptamana trecuta, paritatea euro/dolar a evoluat intr-un culoar cuprins intre 1,20 si 1,22 dolari, valori stabile de la inceputul anului, dupa ce 2005 a fost incheiat in jurul pragului de 1,1850 dolari.
Stabilitatea paritatii se datoreaza intrebarilor pe care si le pun investitorii in ceea ce priveste evolutia dobanzilor pe cele doua maluri ale Atlanticului, atata vreme cat Banca Japoniei mentine dobanda de referinta aproape de 0%.
Se asteapta ca Rezerva Federala americana sa majoreze la sfarsitul acestei luni, pentru a 14-a oara consecutiv, dobanda de referinta de la 4,25%, in decembrie, la 4,50%, dupa ce in iunie 2004 ea era de doar 1%. De altfel, aprecierea dolarului din 2005 se datoreaza, in cea mai mare parte, cresterii dobanzilor, parghie folosita pentru a atrage cat mai multe fonduri straine care sa echilibreze uriasul deficit comercial.
In ceea ce priveste dobanda din euro-zona, oficialii Bancii Centrale Europene considera ca nivelul actual de 2,25% este multumitor, avand in vedere evolutia inflatiei. Analistii considera ca urmatoarea miscare va avea loc in martie, cand dobanda ar putea urca la 2,50%, pentru finele anului fiind estimat un nivel de 3%.
Saptamana aceasta paritatea ar putea fi influentata de noua crestere a pretului la titei, aproape de recordul de 70,85 dolari, atins in august trecut. Majorarea intervine dupa amplificarea tensiunilor politice legate de programul nuclear iranian.
De altfel, aceasta tara a anuntat ca este gata sa isi retraga fondurile din Europa si sa le transfere in Asia de Sud-Est, pentru a evita o eventuala inghetare a lor, ca o forma de represalii.
Vinerea trecuta, pretul unciei de aur a atins noi cotatii maxime, urcand pana aproape de 568 dolari, cel mai ridicat nivel al ultimilor 25 de ani.
De altfel, de la inceputul anului, metalul galben a depasit mai multe praguri majore, infi