- Diverse - nr. 14 / 23 Ianuarie, 2006 Multi dintre consumatori isi astampara setea si cu bere. E chiar bine venit un pahar cu bere rece in oricare anotimp. O bere buna-buna, datorita calitatilor ei unice, aromei, poate fi o placere. Sigur, ea trebuie consumata cu moderatie, ca de altfel orice bautura alcoolica. Dar, de cand dateaza berea? Iata o intrebare pe care incercam sa o deslusim. In Mesopotamia, unde traiau sumerienii, au fost descoperite tablitele cuneiforme, care ne indica faptul ca berea exista inca din mileniul al treilea inaintea erei noastre. Cam pe atunci, berea era savurata si de babilonieni, de egipteni. Se spune ca in Babilon se producea bere in 19 sortimente (!?). Codul lui Hammurabi (una dintre cele mai vechi culegeri de legi din lume) continea prevederi privind producerea berii. In el se stabilea pretul berii. Incalcarea acestor prevederi ori a pretului se pedepsea cu moartea. Cu timpul, tehnologia fabricarii berii a ajuns si in Europa. Berea era apreciata de celti, de triburile germanice, de vikingi. In Evul Mediu berea se producea in manastiri, calugarii reusind sa imbunatateasca tehnologia, folosind conservant de flori de hamei. O personalitate in istoria berii a devenit botanistul danez Emil Christian Hansen. Cercetarile sale, printre altele, au inclus si cultivarea unei varietati pure a drojdiei de bere. El, pur si simplu, a revolutionat industria berii. Asadar, putem conchide ca berea se bea de cand lumea! (B. DORIN) - Diverse - nr. 14 / 23 Ianuarie, 2006 Multi dintre consumatori isi astampara setea si cu bere. E chiar bine venit un pahar cu bere rece in oricare anotimp. O bere buna-buna, datorita calitatilor ei unice, aromei, poate fi o placere. Sigur, ea trebuie consumata cu moderatie, ca de altfel orice bautura alcoolica. Dar, de cand dateaza berea? Iata o intrebare pe care incercam sa o deslusim. In Mesopotamia, unde traiau su