Politistii si ofiterii Serviciului Roman de Informatii (SRI) sunt cu ochii pe firmele de paza. Cele 311 societati care functioneaza in Bucuresti nu au nici o sansa sa calce "stramb". Cu toate ca, in ultima vreme, incidentele in care sunt implicati agenti de paza s-au inmultit, autoritatile spun ca in aceste cazuri sanctiunile pot fi aplicate doar de conducerea firmelor respective.
"Nici o firma de paza din Bucuresti nu functioneaza ilegal in acest moment", ne-a declarat comisar-sef Gheorghe Petrache din cadrul Serviciului Politiei de Ordine Publica, mentionand ca acestea sunt obligate sa prezinte trimestrial o serie de informatii despre activitatile pe care le desfasoara. Cati angajati au, care este numarul obiectivelor unde asigura paza, cate contracte au incheiat, cati paznici au fost sanctionati pentru diverse abateri si cati autori de sustrageri au depistat. In Capitala actioneaza in prezent, conform Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectiei persoanelor, aproximativ 10.000 de agenti. Verificarile care sunt efectuate, timp de 2 luni si jumatate, pana la eliberarea unei licente de functionare includ un sir lung de avize si atestate, astfel ca nici cel mai mic amanunt nu poate fi scapat din vedere. Cu alte cuvinte, cine vrea sa-si deschida o firma de paza si protectie trebuie sa se inarmeze cu multa rabdare si nervi de otel. Aproximativ 2 luni si jumatate sunt necesare pentru obtinerea tuturor avizelor de la autoritati, insa daca SRI-ul nu da "OK-ul", atunci afacerea nu mai sta "in picioare". Fara acordul prealabil al acestei institutii, nici o firma nu poate presta servicii de paza si protectie.
Licenta de functionare in 75 de zile
Dosarele pentru obtinerea licentei se depun la Politia Capitalei, care elibereaza in 30 de zile un aviz de principiu, dupa ce s-au efectuat toate verificarile de rigoare.