Scandalul in jurul privatizarii Alro Slatina continua, la peste trei ani de la parafarea acordului cu grupul Marco International.
Dupa ce, in octombrie anul trecut, dosarul referitor la privatizarea producatorului de aluminiu Alro Slatina a ajuns pe masa Departamentului National Anticoruptie (DNA) pe motiv de ilegalitati in timpul procesului de privatizare, acum Autoritatea de Control a Guvernului (ACG) a sesizat Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) asupra faptului ca proprietarul Alro Slatina nu a respectat obligatiile postprivatizare, solicitand AVAS sa rezolve problema in interesul statului, dupa cum a declarat agentiei Mediafax seful ACG, Cristian David.
In sesizarea transmisa AVAS se arata ca proprietarul Alro (grupul Marco International - n.r.) nu si-a indeplinit in totalitate obligatia de a realiza o investitie de portofoliu in suma de 16,6 milioane dolari, prin achizitionarea de actiuni la o intreprindere producatoare de aluminiu. Obligatia trebuia indeplinita pana la termenul scadent de 30 iunie 2003.
Achizitia Alprom
La finele anului 2002, Alro a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al societatii Alprom cu 4,2 milioane dolari si a efectuat investitii pentru dezvoltare si mediu in cadrul acestei intreprinderi in suma de 10,4 milioane dolari. Autoritatea de Control a Guvernului arata insa, potrivit Mediafax, ca suma de 10,4 milioane dolari nu poate constitui o investitie de portofoliu, asa cum Marco s-a angajat la preluarea combinatului Alro, deoarece a fost cheltuita pentru dezvoltare si mediu, si nu pentru achizitia unor actiuni.
"Printr-o eventuala recunoastere a investitiilor de dezvoltare si mediu realizate la Alprom ca fiind in contul investitiilor de portofoliu stipulate in contractul de privatizare al Alro s-ar ajunge in situatia inechitabila in care, prin realizarea unui singur obie