Saptamana trecuta, viceguvernatorul bancii centrale, Cristian Popa, a declarat ca tinta de inflatie pentru acest an va fi de 5%, pentru aceasta urmand sa fie folosite toate parghiile existente.
Viceguvernatorul BNR a afirmat ca, desi o majorare semnificativa a ratei dobanzii este riscanta, pentru ca ar putea duce la cresterea creditelor in valuta si la intrarea de fonduri speculative de capital strain, nu este exclusa o actiune in acest sens. O astfel de masura ar avea darul de a tempera cresterea consumului, care a explodat anul trecut, ducand deficitul comercial, pe primele 11 luni, la 7 miliarde euro.
O astfel de posibilitate a fost luata in calcul de unii dintre investitorii de la Sibiu, care au tranzactionat contracte pe rata BUBOR 3 la pretul de 8,88 puncte procentuale/an, in timp ce pe piata monetara interbancara se inregistra ieri un nivel de 7,54%.
La randul lor, bancile au inceput sa creasca dobanzile la depozitele atrase, acestea situandu-se in prezent intre 5 si 8%, valori mai ridicate cu 2 - 3 puncte procentuale fata de finele anului trecut, temandu-se ca populatia va incepe sa isi plaseze depozitele in alte instrumente. Trebuie remarcat ca in unele cazuri dobanzile unor banci coborasera pana spre 2%, valoare care se afla cu mult sub cea a inflatiei. Insa la nivelul intregului an se estimeaza o majorare a dobanzilor de 1 - 1,5 puncte procentuale.
Pentru a le stimula in acest demers, BNR atrage depozite la o luna sau certificate de depozite la trei luni cu o dobanda de 7,5%. Analistii considera ca bancile ar putea majora dobanzile doar daca BNR va continua sa sterilizeze surplusul de lei din piata. De altfel, dobanzile la o zi au coborat de la 6 - 7%, la inceputul anului, la 1 - 3%, iar tendinta se pare ca se va mentine.
Ar trebui insa ca bancile sa umble si la dobanzile active, care se situeaza in prezent la valori cuprinse