Documente:
Eurobarometrul de toamna
(24.01.2006) PDF
Increderea romanilor in institutiile si valorile europene a scazut, dar principalele probleme ale Romaniei, situatia economica, preturile in crestere si somajul, au ramas neschimbate, potrivit celui mai recent Eurobarometru, facut public marti, de catre Delegatia Comisiei Europene in Romania.
Increderea romanilor in Uniunea Europeana a scazut la 64%, fata de 74% in toamna 2004 si 68% in primavara lui 2005.
„Acest raport arata ca romanii seamana tot mai mult cu ceilalti europeni, chiar daca in multe privinte tind sa fie mai increzatori decat altii in proiectul european. Este un proces firesc de apropiere nu numai cronologica de Europa, ci si mentala" a declarat Jonathan Scheele, Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania.
In privinta procesului de aderare europeana, primele trei temeri manifestate de romani sunt agricultura, taxele sporite si cresterea consumului de droguri. Cat despre principalele probleme ale tarii, parerea romanilor a ramas neschimbata.
Independent de procesul de integrare europeana, romanii percep ca principale probleme ale tarii - situatia economica, preturile in crestere si somajul.
Jonathan Scheele a mai precizat ca se constata o stare de asteptare din partea romanilor fata de Uniunea Europeana, ca aceasta prin politicile sale sa combata saracia, somajul, terorismul sau cresterea consumului de droguri. Acest lucru trebuie insa rezolvat la nivel national.
"Am facut de multe ori apel la realism. Uniunea Europeana nu este un panaceu universal al problemelor Romaniei. Uniunea nu se poate substitui efortului national", a declarat Scheele.
Potrivit datelor Eurobarometrului, romanii continua sa fie natiunea cu cel mai ridicat nivel de optimism fata de Uniunea Europeana. Nivelul lor de inc