Decizia de a acorda bani in loc de actiuni BCR, CEC si RomTelecom ridica semne de intrebare Dintr-o promisiune vaga si plina de semne de intrebare, Fondul Proprietatea este acum aproape sa devina operational. Totusi, din portofoliul initial au disparut pe parcurs, din diverse motive, actiunile a trei mari emitenti, acestea urmand sa fie inlocuite cu numerarul obtinut in urma vanzarii de catre stat a acelor actiuni. Impreuna, actiunile celor trei companii ar fi avut o pondere
Decizia de a acorda bani in loc de actiuni BCR, CEC si RomTelecom ridica semne de intrebare
Dintr-o promisiune vaga si plina de semne de intrebare, Fondul Proprietatea este acum aproape sa devina operational. Totusi, din portofoliul initial au disparut pe parcurs, din diverse motive, actiunile a trei mari emitenti, acestea urmand sa fie inlocuite cu numerarul obtinut in urma vanzarii de catre stat a acelor actiuni.
Impreuna, actiunile celor trei companii ar fi avut o pondere extrem de importanta in componenta viitorului fond de investitii. Infiintat pentru a rezolva chestiunea investitiilor, Proprietatea tinde sa devina o struto-camila fara identitate precisa. “Daca au de gand sa plateasca in bani si nu prin actiuni la BCR, CEC sau RomTelecom, mai bine folosesc cash-ul pentru despagubirea fostilor proprietari”, spune analistul Matei Paun. Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, nu crede ca este vorba de o deturnare de la gandirea initiala, ci doar de identificarea celor mai profitabile solutii. “Banii respectivi vor fi investiti penru a genera profit mai mare. Nu vad care este problema”, sustine Olteanu. Matei Paun se intreaba insa daca banii viitorilor actionari ai Fondului Proprietatea vor fi sau nu bine administrati. “Cred ca cea mai buna solutie ramane cea a despagubirilor in bani”.
@