Randamentul mediu al organismelor de plasament colectiv (OPC) a fost, in anul 2005, de 18,8 la suta, iar la fondurile deschise (OPCVM) performanta a fost de 20 la suta, informeaza un comunicat emis de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).
Pe categorii de fonduri se observa ca, in afara celor monetare, la toate celelalte categorii cresterile de activ net in anul 2005 au fost destul de importante, ajungand pana la 385 la suta in cazul fondurilor de actiuni. Cresterea de activ in anul 2005 a fost cu peste 61 la suta in lei, astfel exprimat activul net al fondurilor deschise depasea la 31 decembrie 2005 suma de 92,2 milioane euro, iar pe total OPC activul net insuma peste 118,8 milioane euro.
Cresterile de activ au determinat si cateva mutatii spectaculoase in cadrul cotei de piata detinute de fonduri, astfel ca fondurile de actiuni sunt in plina ofensiva, iar cele diversificate au egalat cota de piata detinuta de fondurile monetare. Intrarile nete de capital au cunoscut un ritm sustinut in luna decembrie 2004, depasind 24 milioane RON (240 miliarde lei vechi), adica cu peste 133 la suta mai mult decat in luna anterioara.
Indicele Fondurilor Mutuale - IFM - a inregistrat in luna decembrie o apreciere de 0,95 la suta, care s-a produs pe fondul unei rate lunare a inflatiei de 0,5 la suta. In anul 2005, IFM a cunoscut o crestere de 16,21 puncte procentuale.
Fondurile monetare au cedat peste 20% din cota de piata
Cu toate acestea, continua sa ramana excelente instrumente de "cash management". Astfel, Simfonia a inregistrat o crestere a activului net de 1,4 la suta, fata de luna noiembrie, in vreme ce Stabilo a crescut cu 39 de procente.
Randament mediu de 9,9% la Fondurile de obligatiuni
Fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix au inregistrat in luna decembrie un randa