In mod cu totul ciudat, nici unul din Guvernele postdecembriste nu s-au grabit sa promoveze o lege privind justificarea averilor. Sunt prea multi membri si sustinatori ai actualelor partide de guvernamant care nu ar putea demonstra ca si-au adunat averile fabuloase in mod cinstit.
La inceputul lunii octombrie 2004, senatorii PSD au respins propunerea legislativa privind controlul averilor unor persoane fizice, dobandite in mod ilicit. Propunerea, initiata de trei deputati, urmarea reglementarea obligatiei persoanelor fizice de a justifica provenienta veniturilor si valorilor proprii.
Cine-si poate inchipui ca in tara considerata cea mai corupta din Europa nu exista nici un ministru corupt, nici un parlamentar corupt, nici un „baron local" corupt?! Cine-si poate accepta ca „Miki Spaga" e o simpla porecla? In fiecare judet exista zeci de „Miki Spaga" locali, reprezentanti ai Guvernului in fruntea diverselor institutii bugetare sau functionari publici care elibereaza tot felul de avize si autorizatii si care si-au adunat averi grandioase din spagile percepute pentru a-si pune semnatura pe o hartie sau pentru a-i „ierta" pe agentii economici prinsi ca incalca legea. Un astfel de caz vi-l supunem atentiei in cel ce urmeaza.
Bugetarul Belbe
Dupa cum se stie, Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Bihor se ocupa cu verificarea calitatii produselor si serviciilor pe care le cumparam. De prea multe ori, acestea sunt sub orice critica. Nu o data, presa a relatat despre controalele „selective" facute la diverse firme sau despre coruptia inspectorilor de aici.
Nicolae Belbe a fost director al OJPC Bihor intre 1992-1996. Apoi, a redevenit simplu inspector in cadrul institutiei. Dar a stiut sa-si fructifice la maximum avantajele