Banci Ofertele de conturi curente cu dobanda “ca la termen” invadeaza piata Chiar daca au inceput usor sa creasca, dobanzile la depozitele in lei sunt in continuare real negative. Pentru a diminua din pierdere, bancile au ales varianta hibrida a contului curent combinat cu cel de economisire, produs care scapa de impozitare. Dobanzile au ajuns atat de mici, incat nu mai are sens sa se impoziteze. Aceasta ar fi concluzia la o prima privire asupra sistemului de economisir
Banci Ofertele de conturi curente cu dobanda “ca la termen” invadeaza piata
Chiar daca au inceput usor sa creasca, dobanzile la depozitele in lei sunt in continuare real negative. Pentru a diminua din pierdere, bancile au ales varianta hibrida a contului curent combinat cu cel de economisire, produs care scapa de impozitare.
Dobanzile au ajuns atat de mici, incat nu mai are sens sa se impoziteze. Aceasta ar fi concluzia la o prima privire asupra sistemului de economisire. Codul fiscal este destul de drastic insa: de la 1 ianuarie 2006, dobanzile bancare la depozite se impoziteaza cu 16%, fata de 10% cat a fost impozitul in anul precedent. In cazul dobanzilor la vedere (cele aplicate contului curent), s-a facut insa un mic rabat. Daca nivelul acestora este mai mic decat rata dobanzii la depozitele constituite pe piata interbancara din prima zi a lunii in care sunt constituite depozitele, venitul din dobanzi nu se impoziteaza. Decizia autoritatilor de a include aceste prevederi in Codul fiscal a avut la baza realitatea din sistem: randamentele oferite de banci pentru conturile curente ajungeau, in cel mai fericit caz, la 1% pe an.
Evolutia BUBID la o luna dicteaza impozitarea
Dobanzile la vedere atasate conturilor de economii sunt mai mici decat rata