Primul domnitor al Romaniei. Sub domnia lui Cuza, Romania a inceput sa progreseze, iar el a fost motorul acestui progres. Despre domnitorul Unirii s-au pastrat documente istorice, dar si carti de anecdote. Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Romaniei. Sub domnia lui, tara a inceput sa progreseze, iar el a fost motorul acestui progres. Despre domnitorul Unirii s-au pastrat documente istorice, dar si carti de anecdote.
Sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza s-au pus bazele dezvoltarii moderne a natiunii romane din punct de vedere economic, social, politic si cultural. Cuza a fost primul domnitor al Principatelor Unite (1859-1862) si al statului national Romania (1862-1866). Domnitorul a participat la miscarea revolutionara de la 1848 din Moldova, iar dupa aceea, la miscarea pentru Unirea Principatelor. La 5 ianuarie 1859 a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie si al Tarii Romanesti, infaptuindu-se astfel unirea celor doua tari. Devenind domnitor, Cuza a obtinut, prin demersurile sale, recunoasterea unirii din partea marilor puteri. Oamenii nu l-au uitat. S-au pastrat documente istorice, dar si "glume" despre domnitor.
DE RASUâ PLANSUâ. In cartea lui D. Teleor, "Anecdote din viata lui Cuza-Voda", sunt scrise texte ce explica poate viata lui Cuza, felul lui de a fi. In volum se spune: "Cuza Voda avea obiceiul dâa esi foarte des ziua si chiar noaptea deghizat cum i se parea mai bine, si se plimba prin oras singur sau cu vrâun prieten deghizat si el. De multe ori intra in carciumi si bea cu oamenii de rand, cerand cu inzistenta sa i se dea vinul cu ocaua lui Cuza.
Intrâo zi, trecand pe langa o santinela, se opreste pe loc si-i zice soldatului, care manca o ridichie cu paine: «Ma cunosti leat?/ Nu, domnule./ Sunt si eu in armata./ Ne-i fi bucatar?/ Nu, mai mare./ N-ei fi caprar?/ Nu, mai mare./ N-ei fi sergent?/ Mai mare./ N-ei fi