In conditiile temperaturilor foarte reduse din zilele acestea, Dispeceratul National de Gaze Naturale a inregistrat o scadere a parametrilor de livrare a gazelor naturale de import prin punctul Isaccea cu 10-15%, precum si cresteri semnificative ale consumului in sectorul rezidential intern, anunta Ministerul Economiei.
Potrivit unui comunicat al MEC, cele mai semnificative cresteri pe localitati se inregistreaza in Bucuresti - o crestere cu 80%, Ploiesti cu 87% si Iasi, cu 75%. Totusi, furnizarea caldurii catre populatie se desfasoara normal, termocentralele utilizand combustibili alternativi - pacura si carbune, in conditiile in care gazele naturale sunt directionate, cu precadere, catre consumatorii casnici. MEC a mai anuntat ca toate termocentralele isi iau masuri pentru refacerea stocurilor de combustibili pe masura ce acestea se consuma. O prima solutie avuta in vedere este cresterea cantitatilor de carbune energetic extras, in vederea furnizarii catre termocentrale.
Pentru "economisirea" gazului, DNGN a solicitat combinatelor chimice VIROMET Victoria si Doljchim Craiova reducerea consumului de gaze naturale la cota minima a cantitatilor zilnice de gaze consumate. Totodata, Romgaz si-a marit cu circa 10% productia zilnica si cu 6% extractia din depozitele de inmagazinare subterana. Al doilea producator de gaze naturale, Petrom, a anuntat o suplimentare a cantitatilor de gaze furnizate in sistem de pana la 3 mil. mc/zi, rezultate din inchiderea Doljchim si cresterea productiei proprii. Comunicatul MEC mai precizeaza ca la punctul de import Mediesul Aurit cantitatea de gaze naturale corespunde contractului de livrare.
In conditiile temperaturilor foarte reduse din zilele acestea, Dispeceratul National de Gaze Naturale a inregistrat o scadere a parametrilor de livrare a gazelor naturale de import prin punctul Isaccea cu 10-15%, precum si cresteri