Sistemul de subventionare a agriculturii in acest an "este bun, dar lipseste cu desavarsire", spun reprezentantii marilor producatori agricoli. Ei sunt nemultumiti ca din acest an nu mai primesc subventii pentru floarea-soarelui, porumb sau furaje. "Actualul sistem de subventionare pompeaza banii in asa-zise ferme mici, care de fapt nu sunt viabile si nu mai au cand sa se pregateasca pentru integrarea in Uniunea Europeana. Iar pe noi, exploatatiile mai mari, ne-a lasat din brate", afirma Ilie Dan, care detine circa 500 de hectare in judetul Ilfov. Despre programul Fermierul, acesta spune ca se adreseaza tot micilor ferme, si ca nu il multumeste suma pe care o poate accesa prin acest program. "Acum incerc sa obtin o finantare Sapard de 500.000 euro pentru achizitia de utilaje" ne-a declarat Ilie Dan. Pentru a avea finantare, multi dintre producatorii mari au apelat la credite de la banci.
"In ultimii patru ani am luat credite. Anul acesta am luat credit de la BCR cu dobanda de 12 la suta, care a ajuns la 19 la suta, cu tot cu comisioane. Anterior am luat imprumut tot de la BCR, dar cu 24,5 la suta dobanda, care a ajuns la 32 la suta, cu comisioane cu tot", povesteste un alt producator agricol. Referitor la creditele pentru productia de grau, producatorii spun ca bonusul acordat nu a depasit 10 la suta, in vreme ce autoritatile spun ca acesta este de 20 la suta. In schimb, micii producatori sustin ca actualul sistem de subventionare le este de mare ajutor, pentru a se dezvolta.
Jumatate din producatorii de lapte vor disparea
Asociatia Patronala din Industria Laptelui sustine ca noul sistem de subventionare va afecta serios atat activitatea producatorilor de lapte, cat si adaptarea la cerintele Uniunii Europene. Reprezentantii patronatului se tem ca, in 2006, acordarea subventiilor de la bugetul de stat nu va incuraja "atingerea cotei obtinute in