ISTORIA MEDICINEI Pentru a tine pasul cu medicina occidentala, Alexandru Sutu a propus construirea a doua spitale moderne in Romania, unul la Iasi si altul la Bucuresti. Parlamentul Romaniei a acceptat, in 1892, finantarea celor doua spitale de psihiatrie.
Primul construit a fost Spitalul de la Socola, asezat si astazi in vecinatatea manastirii cu acelasi nume. Pentru ca banii alocati au fost insuficienti, constructia spitalului avea sa se intinda pe o perioada de 13 ani. Abia la 12 octombrie 1905 s-a dat in folosinta primul spital romanesc modern de psihiatrie: Socola. "Alexandru Sutu a facut chiar calatorii de studiu in Europa occidentala, la spitalele de psihiatrie din Austria, Germania, Italia si Franta. Aici a studiat arhitectura moderna, iar constructia Spitalului Socola s-a facut dupa indicatiile sale", ne spune profesorul Nicolae Marcu, seful Catedrei de Istoria Medicinei UMF "Carol Davila".
Personalitati
Alexandru Braescu a fost primul director al acestei institutii medicale. Specializat in domeniul psihiatriei, profesor de Psihiatrie la Facultatea de Medicina din Iasi, Braescu a pus bazele acestei institutii. Socola a inceput cu doua sectii: una de neurologie si alta de psihiatrie. Ambele puteau primi 100 de pacienti.
In 1912, Braescu pierde concursul de titularizare de la Facultatea de Medicina din Iasi, in favoarea lui Parhon. Astfel, Parhon devine profesor titular al facultatii si totodata director la Socola. Aici, savantul roman a creat o adevarata scoala de psihiatrie, cunoscuta in vremuri drept "scoala de la Socola". A creat, de asemenea, "Societatea de Neurologie, Psihiatrie, Endocrinologie si Psihologie" si o revista medicala in limba franceza, cu raspandire larga in Europa. Spitalul Socola avea sa ajunga, sub conducerea sa, un centru de cercetari stiintifice, renumit si peste hotare. In 1934 insa, Parhon accepta postul de di