Amatorii de senzatii tari isi pot pune indrazneala la incercare si in fata unei farfurii cu mancare. Dar nu orice mancare, ci una pe baza de peste fugu.
Fugu este un peste, ale carui organe contin substante otravitoare. In pofida riscului, preparatele din fugu sunt o specialitate foarte apreciata de japonezi. Anual, ei consuma peste 10.000 de tone de peste-arici. Niponii au si o expresie: "Vreau sa mananc fugu, dar nu vreau sa mor". Pentru a elimina riscurile, in 1958, in Japonia, a fost emisa o lege conform careia doar bucatarii care au o licenta speciala pot prepara fugu. Chiar si asa bucatele din fugu raman singurele care sunt interzise de a fi servite imparatului nipon. In ultima vreme, jertfe ale pestelui-arici cad cei care incearca sa il prepare acasa.
RISCURI. Dintre toate organele, ficatul contine cea mai mare cantitate de otrava (tetrodotoxina). Substanta toxica a unui singur fugu poate omori 30 de persoane. In traditia nipona, bucatarul care a otravit o persoana servindu-l cu peste-arici gresit pregatit trebuie sa savarseasca ritualul de sinucidere Seppuku. Poate din acest motiv bucatele din fugu mai sunt numite "Ruleta ruseasca" a bucatariei japoneze. Restaurantele care au in meniu preparate pe baza de fugu inregistreaza castiguri fabuloase, o portie poate ajunge pana la 200 de dolari, adica aproximativ 600 RON. Pestele se mananca in special iarna, pentru ca atunci are mai putine toxine, iar riscul de otravire este mai mic. Exista diferite moduri de preparare a acestui peste: fileuri de fugu crud servit cu un sos pe baza de suc de citrice si sos de soia, salata din file de peste-arici sau fugu pane. Insa cel mai spectaculos este felul de mancare numit hirezake. Acesta este un preparat pe baza de fugu prajit care este servit intr-un bol cu sake fierbinte.
DESCOPERIRE. In 2004, conform site-ului www.telegraph.co.uk o echipa de oameni de sti