Persoanele care vor sa dezvolte o afacere pot beneficia de credite de maximum 10.000 de euro, daca fac dovada unei activitati generatoare de profit, bani care le pot fi acordati in cateva zile, in cadrul unui proiect finantat de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD). Reprezentanti ai Centrului de Dezvoltare Economica (CDE) si ai Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) au lansat, marti, lansarea componentei de microcreditare a Proiectului "Dezvoltarea Sectorului Social", finantat dintr-un imprumut de la BIRD. Aceste microcredite sunt o alternativa la creditul bancar si sunt destinate micilor intreprinzatori, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, Teodor Neamtu, director adjunct la Centrul de Dezvoltare Economica, administratorul acestor microcredite. Proiectul va fi implementat in sapte din opt regiuni de dezvoltare, prin birourile CDE din Bucuresti.
Tintele CDE, zone dezavantajate economic
Zonele in care opereaza CDE sunt zone dezavantajate din punct de vedere economic, directorul general al centrului dand drept exemplu orasele Comanesti, Iasi, Vaslui sau Tulcea (unde s-au contractat foarte multe credite pentru cumpararea de oi).
CDE nu opereaza decat in zonele in care creditele bancare sunt usor de obtinut si mai putin in mediul rural, unde bancile se feresc sa instituie credite ipotecare. Microcreditele sunt imprumuturi cu o durata de pana la trei ani, din care maximum sase luni perioada de gratie si sunt destinate procurarii de mijloace fixe, materii prime, materiale, energie, combustibil. Valoarea minima a unui microcredit este de o mie de dolari, iar cea maxima de circa 12.000 de dolari (in functie de evolutia ratei euro/dolar), durata variaza intre 12 si 36 de luni de la data acordarii, in functie de valoarea acestuia si de caracteristicile afacerii creditate iar dobanda este d