Am mai scris-o cu alt prilej, prezentat fostului preşedinte liberal Valeriu Stoica, Adrian Marino s-a recomandat, rîzînd: , eu am fost toată viaţa un liberal care a făcut puşcărie în numele PN}". Invitat apoi de Valeriu Stoica să se înscrie în PNL, venerabilul om de litere a răspuns, la fel de mucalit, ,cine a făcut puşcărie pentru PN} nu va putea niciodată să facă parte dintr-un alt partid... şi, apoi, la vîrsta mea..." Ceea ce la vremea purtării acestei discuţii (era în anul 2000) părea o manifestare de cochetărie politică (cărturarul arăta efectiv foarte bine, greu şi-ar fi putut imagina cineva, văzîndu-l, că este în pragul împlinirii vîrstei de 80 de ani) sau o formă delicată de a respinge o ofertă neconvenabilă, avea să se confirme însă, cu asupra de măsură, în anii care au urmat. Tot scrisul lui Adrian Marino din ultimii ani îl recomandă ca pe un spirit liberal autentic şi ca pe un militant neobosit pentru drepturile cetăţeanului şi pentru integrarea României în structurile europene.
Libertate şi cenzură în România este ultimul şi, probabil, cel mai ambiţios proiect ştiinţific al lui Adrian Marino. În ultimii ani ne-am întîlnit de mai multe ori, inclusiv în impresionanta sa casă-bibliotecă din Cluj. De fiecare dată savantul îmi vorbea cu multă însufleţire despre acest proiect fundamental pentru istoria civilizaţiei româneşti, după care îmi spunea zîmbind ,sper să am timp să-l duc pînă la capăt". Îi spuneam că se alintă ca o femeie cochetă sau îl întrebam, cu cel mai inocent aer din lume, ,de ce, vreţi să vă apucaţi de altceva?", ceea ce îi stîrnea de fiecare dată rîsul şi inevitabila replică, venită printre hohote, ,domnu' Urian, sînt un om trecut de 80 de ani...".
Din păcate pentru cultura română, ambiţiosul studiu al lui Adrian Marino a rămas neterminat. Primul (şi singurul) volum al acestuia (Începuturi) dă însă o idee despre metoda de