Circa 300 hectare de teren din Berbesti vor fi expropriate pentru cauza de utilitate publica, in cazul in care se va ajunge la concluzia ca acesta este solutia extinderii suprafetei de exploatare a carbunelui. Pe terenul ce urmeaza a fi expropriat se afla si un cimitir.
Daca exproprierea va fi acceptata, mortii vor trebui sa se odihneasca in alta parte.
Cele 300 hectare de teren reprezinta un intreg sat, locuit de nu mai putin de 74 de familii din Berbesti. In plus, vor fi expropriate si 4 familii din comuna Mateesti. Motivul pentru care se face exproprierea este acela ca Intreprinderea Miniera Berbesti doreste sa-si extinda domeniul de exploatare.
Pe cele 300 de hectare se mai afla un cimitir, dar si o biserica din anul 1860, declarata monument istoric. O serie de localnici care urmeaza a fi expropriati sunt nemultumiti de aceasta solutie. In momentul in care se va produce exproprierea pentru cauza de utilitate publica, cetatenii vor fi despagubiti.
„Eu, ca reprezentant al comunitatii, trebuie sa ma situez la mijloc. Sunt de acord cu cadrul legal de negociere, sunt de acord sa se faca totul corect. Este adevarat ca o parte dintre cetateni sunt foarte nemultumiti de aceasta solutie, dar vom vedea.
Chestiunea este urmatoarea: cel mai interesat de expropriere este statul, pentru ca vrea sa-si extinda domeniul de exploatare. Cine stie, daca nu se ajunge la nici un consens, poate nu se va mai realiza aceasta expropriere", spune primarul din Berbesti, Aurel Stefan Circa 300 hectare de teren din Berbesti vor fi expropriate pentru cauza de utilitate publica, in cazul in care se va ajunge la concluzia ca acesta este solutia extinderii suprafetei de exploatare a carbunelui. Pe terenul ce urmeaza a fi expropriat se afla si un cimitir.