BARUL CASEI Daca in Romania, in mijlocul lui ianuarie ne bucuram din plin de vinul nou, pe alt continent culesul abia incepe. In Canada, se prepara un vin de desert din struguri inghetati in mod natural. Suna simplu insa nu e chiar asa. Strugurii de Riesling sau de Cabernet Franc sunt lasati pe butuc pana la inceputul lunii decembrie cand dau primele geruri. Abia dupa ce temperatura a scazut la - 7ÃC si ramane constanta pentru cateva zile, strugurii sunt gata pentru a fi culesi. Daca temperatura nu se stabilizeaza in decembrie, viticultorii lasa strugurii pe butuci chiar si in ianuarie. Astfel, boabele se deshidrateaza si acumuleaza cantitati mari de zaharuri. Culesul are loc noaptea, pentru ca atunci temperaturile sunt scazute si strugurii nu apuca sa se dezghete.
RITUAL. Fiind inca albe de bruma, bobitele sunt presate, astfel extragandu-se doar putin suc concentrat. Acesta este fermentat in butoaie, apoi este imbuteliat. Vinul astfel obtinut poarta denumirea de Icewine (vin de gheata). El are un buchet foarte divers si bogat. Principalele arome care gadila papilele gustative sunt: caramel, miere, struguri, caise, piersici, portocale, ciocolata, fructul pasiunii si mango. Aceasta paleta de arome atat de larga se datoreaza, in primul rand, conditiilor in care au fost culesi strugurii. Daca, de exemplu, am pune in congelator struguri si apoi am prepara vin din ei, nu vom avea acelasi rezultat. In prezent, "Icewine la congelator" se prepara in SUA, Australia si Noua Zeelanda. Iar ca sa gustati vin de gheata obtinut in mod natural, nu e necesar sa plecati tocmai in regiunea Ontario din Canada. El poate fi gasit si in Germania, Austria si Slovenia. Germania este, de fapt, locul de nastere al Icewine-ului. Acest mod de preparare a vinului a fost descoperit accidental la sfarsitul secolului al XVIII-lea.
ICEWINE MARTINIINGREDIENTE: 11 bobite de struguri albi