In luna octombrie, acordul Romaniei cu Fondul Monetar International a luat sfarsit. Invocand dezechilibrele majore din economie si lipsa de "cooperare" a autoritatilor, reprezentantii fondului au preferat sa intrerupa colaborarea cu tara noastra. La momentul respectiv, parerile au fost impartite. Unii au considerat evenimentul un dezastru, altii un lucru fara importanta.
Acum FMI vine iar in Romania pentru discutii. Desi dezbaterile nu vor avea ca tema reluarea colaborarii, concluziile specialistilor Fondului Monetar International ar putea avea un impact destul de semnificativ asupra imaginii unei Romanii candidate la aderarea la Uniunea Europeana. "FMI reprezinta o stampila de calitate pe care Bruxelles o recunoaste", este de parere consultantul financiar Bogdan Baltazar. Ca o apreciere pozitiva a FMI-ului asupra economiei noastre ar fi un atu pentru Romania este un lucru cert, FMI-ul este o institutie respectabila la nivel european, intrebarea este insa daca mai avem nevoie de un acord.
Calin Popescu Tariceanu: "Romania nu mai are nevoie de acord cu FMI"
"Va pot spune ca Romania este o tara care este evident ca nu mai are de ce sa aiba nevoie, tinand cont de performantele economice, de un acord cu FMI, in masura in care intram in UE si aceasta nu a ridicat nici un fel de obiectiuni cu privire la programul nostru economic", a declarat premierul, referindu-se la apropiata vizita la Bucuresti a misiunii FMI.
Conform sefului Executivului, aceasta nu inseamna ca observatiile Fondului nu vor fi analizate sau ca nu se va tine cont de ele. El a precizat ca vizita delegatiei FMI face parte din acordul cu Fondul, aceasta urmand sa faca o evaluare a rezultatelor din 2005, a indicatorilor macroeconomici si a previziunilor bugetare pe 2006. Expertii Fondului Monetar International (FMI) vor incepe astazi la Bucuresti discutiiile periodice c