Scaderea temperaturilor a dus la dublarea consumului de gaze, la cresterea cu 10% a celui de electricitate. Romanii s-au incalzit si pe cai bahice, dand pe gat cu 70% mai mult alcool decat intr-o zi normala. O saptamana de ger apasa pe bugetul populatiei cu peste 120 de milioane de euro. Scaderea dramatica a temperaturilor a dus la dublarea consumului de gaze si la cresterea cu 10% a celui de electricitate. Romanii s-au incalzit si pe cai bahice, dand pe gat cu 70% mai mult alcool decat intr-o zi normala. Daca gerul va dura sapte zile, asa cum au estimat meteorologii, romanii vor scoate din buzunar cu 120 de milioane de euro in plus.
Cresterea productiei interne de gaze naturale, folosirea rezervelor din depozitele subterane si oprirea marilor consumatori industriali sunt contramasurile de ameliorare a scaderii dramatice a temperaturii, ca si a reducerii presiunii gazelor rusesti.
URMARITI... FLACARA. "Parametrii de livrare a gazelor naturale de import prin punctul Isaccea au scazut cu 10%-15%", potrivit oficialilor Dispeceratului National de Gaze Naturale, dar consumul pune la incercare sistemul, cu toate ca, la celalalt punct de intrare (Mediesul Aurit) "cantitatea de gaze corespunde contractului" de import. Cresterile consumului aproape ca s-au dublat in Bucuresti (cu 80%), Ploiesti (87%) si Iasi (75%). Problemele cele mai mari le au insa, ca de obicei, zonele de la capetele conductelor cele mai indepartate de surse: Arad, Timisoara, Suceava. Distribuitorii romani de gaze naturale au anuntat ca intampina deja greutati pe masura ce temperaturile se apropie de - 20 grade Celsius.
MASURI EXTREME. Ieri, ministrul Economiei, Codrut Seres, a cerut din nou producatorilor Romgaz si Petrom marirea livrarilor cu cate 1,5 milioane mc/zi, dupa ce acestia deja le-au crescut cu circa 21%-23%. Din depozitele subterane se extrag zilnic cu 3 milioane mc mai