Activitatea institutiilor financiare nebancare va fi reglementata prin ordonanta de urgenta, si nu prin lege, asa cum era stabilit initial, dar prevederile referitoare la nivelul capitalului, operatiunile pe care le pot desfasura aceste entitati si activitatile interzise nu au fost modificate.
Dispozitiile privind activitatea de creditare desfasurata de institutiile financiare nebancare sunt incluse intr-un proiect de ordonanta privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale, elaborat de Ministerul Finantelor Publice. Institutiile financiare nebancare (IFN) vor fi obligate sa aiba un capital social de minimum 200.000 de euro, echivalentul in lei. Acestea va trebui sa se constituie ca societati comerciale pe actiuni si vor include in denumirea lor sintagma "institutie financiara nebancara" sau abrevierea acesteia, “IFN”.
Institutiile financiare nebancare pot acorda credite
Institutiile financiare nebancare pot desfasura urmatoarele activitati de creditare: acordarea de credite, precum credite de consum, credite ipotecare si imobiliare, microcredite, finantarea tranzactiilor comerciale si operatiuni de factoring, scontare, forfetare; leasing financiar; emitere de garantii si asumare de angajamente, inclusiv garantarea creditului; acordarea de credite cu primire de bunuri spre pastrare (amanetare prin case de amanet); acordarea de credite catre membrii unor asociatii fara scop patrimonial, organizate pe baza liberului consimtamant al salariatilor/pensionarilor, in vederea sprijinirii prin imprumuturi financiare a membrilor lor (case de ajutor reciproc); alte forme de finantare de natura creditului. De asemenea, aceste societati pot desfasura operatiuni cu bunuri mobile si imobile, dupa cum urmeaza: inchirieri de bunuri mobile si imobile catre terte parti (leasing operational), cu conditia ca valoarea bunurilor mobile si imobile inchi