CAIET DE RETETE Lamaia... Aceasta aromata "acritura", bogata in vitamina C, provine din India sau Malaezia, cum precizeaza "Larousse gastronomique". Drumul catre noi a fost, se pare, prin Siria, apoi Grecia si Roma antica. De-a lungul timpului, lamaia s-a folosit atat in bucatarie, cat si in medicina. Lamaia... Aceasta aromata "acritura", bogata in vitamina C, provine din India sau Malaezia, cum precizeaza "Larousse gastronomique". Drumul catre noi a fost, se pare, prin Siria, apoi Grecia si Roma antica. De-a lungul timpului, lamaia s-a folosit atat in bucatarie, cat si in medicina. Un amanunt pitoresc vizeaza o alta destinatie: in secolul al XVIII-lea, in Franta, profesorii primeau in semn de apreciere si multumire, din partea elevilor, la sfarsitul anului scolar, lamai.
VARIETATE. Sucul si coaja ei se folosesc aproape la toate preparatele culinare. Fie ca e vorba de sosuri, salate, ciorbe, preparate pe baza de carne, vanat, peste, fructe de mare sau prajituri, torturi, placinte, dulceturi, inghetate, serbeturi, marmelade, jeleuri, bauturi de tot felul, lamaia este nelipsita din bucatarie. Uneori, acest fruct aromat insoteste platourile cu fructe de mare, fripturile si diversele aperitive, ca garnitura. In unele tari, felia de lamaie nu lipseste in prepararea ceaiului, dar si a cafelei. De asemenea, este un element de decor pentru o serie intreaga de preparate.
UTIL Exista mai multe moduri de intrebuintare a acestor citrice in gastronomie. Va oferim cateva dintre ele. Cu doua-trei ore inainte de folosire, pentru a fi mai aromate, lamaile trebuie lasate un minut in apa fierbinte, dupa care se scot si se pun imediat in frigider. Coaja de lamaie este utilizata la prepararea diverselor aluaturi, oferindu-le o aroma proaspata. Sucul de lamaie, bogat in vitamina C, se foloseste la preparatele culinare, inlocuind uneori otetul.
PRAJITURA FRAGEDA CU