Calin Popescu-TariceanuFoto: DAPPDocumente:
Arhiva: Tariceanu afirma ca a fost abuz retinerea lui Patriciu
(26.01.2006) WMV
Prietenia premierului Tariceanu cu Patriciu pune statul roman intr-o situatie delicata la Washington. In litigiul deschis de The Rompetrol Group (Olanda) la Banca Mondiala, statul roman este reprezentant de Guvern, prin Ministerul Finantelor Publice, condus de liberalul Sebastian Vladescu.
Procesul de la Washington este decisiv si pentru mersul anchetei de acasa, in care Dinu Patriciu este acuzat de inselaciune, evaziune fiscala si de manipularea pietei bursiere.
Pe langa faptul ca isi plateste din greu aparatori redutabili, Patriciu il mai are ca "aparator" (in)voluntar pe premier.
Acum doua luni si jumatate, Tariceanu facea, in plina disputa, o declaratie impotriva statului si pro Patriciu : A? o situatie de abuz A?, astfel numea premierul retinerea lui Patriciu.
Aceasta in conditiile in care institutia guvernamentala reprezinta statul roman in litigiul deschis la Washington, al carui verdict este important pentru mersul anchetei de acasa. Pentru ca dreptatea sa iasa la lumina, desemnarea firmei care va apara statul roman la Washington trebuie sa fie mai presus de orice banuiala.
Casa de avocatura va fi mandatata de catre Ministerul Finantelor Publice fara o licitatie speciala pentru acest caz, ci in baza unei selectii generale, deja desfasurate.
Desfasurarea faptelor:
noaptea de 26/27 mai, ora 2:00: Dupa o audiere-maraton de 18 ore, Parchetul General emite mandat de retinere pentru 24 de ore pe numele lui Dinu Patriciu. In acelasi timp, procurorii cer judecatoriei sa decida asupra arestarii preventive.
27 mai: cererea de mandat de arestare formulata de procurori se judeca la Judecatoria Bucuresti. Dintr-un viciu de procedura, pe