Cu ani în urmă, Tia Şerbănescu a lansat formula ,Năstase, patru case" care s-a ţinut de el vreo două sesiuni parlamentare, în ciuda tuturor dezminţirilor viitorului premier. Năstase a facut atunci mari eforturi s-o reducă publicistic la tăcere pe Tia Şerbănescu. Mă aşteptam ca în urma acestei experienţe omul să devină mai prudent. Chiar dacă specialitatea lui era dreptul internaţional, fermieul de la Cornu o mai fi stat de vorbă şi cu specialişti ai Penalului autohton, ma gîndeam, ca să nu se mai lase prins de presă cu vreo afacere interpretabilă. În perioada în care a fost premier, desprea Adrian Năstase se spunea că primea. Diverşi ziarişti mi-au zis asta, din surse care la rîndul lor citau alte surse. Mă aşteptam ca la alegeri să răzbată ceva mai precis despre candidatul la preşedenţie Adrian Năstase. Nimic: M-am gîndit apoi că acuzaţiile vor începe să curgă în primele luni de după alegeri, din partea celor care aveau interes să se pună bine cu noua putere. Nici atît. Se înmulţiseră însă frecuşurile la care erau supuşi unii dintre cei cunoscuţi din presă ca protejaţi ai fostului premier. Năstase avea o singură problemă, cu casa din Zambaccian, dar şi asta părea rezolvabilă.
Tocmai cînd ziarişti de investigaţie chitiţi pe cazul Năstase erau pe punctul de a se recunoaşte deocamdată neputincioşi, Adrian Năstase le dă de lucru, cu propria lui declaraţie de avere, la capitolul moşteniri, din care reieşea că familia Năstase s-a trezit beneficiara testamentară unor rubedenii bogate. De la această declaraţie a început, de fapt, marea detectivistică din presă asupra provenienţei averii lui Năstase.
Chiar şi ziarele care nu s-au prea simţit îndemnate să verifice declaraţia lui au făcut-o, deoarece subiectul a stîrnit o uriaşă curiozitate în opinia publică. De aici impresia multora că ,s-a dat drumul" la o investigaţie împotriva lui Adrian Năstase