GARGANTUA SI PANTAGRUEL Astazi va propun un joc! Imaginati-va o masa incarcata cu bunatati: prajituri, fripturi asezonate cu salate de legume sau cu sosuri, peste, fructe si bauturi pentru toate gusturile. La masa: o multime de invitati infometati!
Oaspetii fixeaza mancarea si incep sa aleaga din ceea ce le place. A sosit momentul adevarului! Nu-i asa ca de multe ori sunteti tentati sa trageti cu ochiul la farfuria vecinului, sa vedeti ce si-a ales el? E in regula, putina inspiratie nu strica nimanui, dar v-ati gandit ca felurile de mancare alese "vorbesc" despre noi si despre personalitatea noastra? Vreau sa mananc ciorba de legume si refuz friptura sau aleg un covrig si refuz bucata de tort. Nu intamplator am gandit aceasta strategie, deoarece in Corsica, locul unde vom poposi astazi, oamenii au aceasta mentalitate, fiecare alegandu-si bucatele in functie de starea de spirit si de caracterul lor. Nu mananc acelasi fel doar pentru ca tovarasul de masa s-a hotarat sa guste asa ceva. Dimpotriva, aici mancarea devine parte integranta din viata fiecaruia. Adica, se dezvolta ceea ce corsicanii numesc "placerea de a manca".
BUCATE. Carnea de porc si preparatele din aceasta ocupa un loc de frunte pe mesele corsicanilor. "Lonzu" - fileurile de porc cum le numesc ei, "pancetta" - inima de porc si "figatellu" - un carnat al carui ingredient de baza este ficatul de porc. Buletele corsicane (preparate din carne de vita, porc, jambon, condimentate din belsug), supa de slanina si lapte, pui cu castane, iahnie de vita cu morcovi si iepurele corsican sunt doar cateva dintre bucatele ce fac cinste gastronomiei acestei parti de lume.
La capitolul lactate, un produs reprezentativ pentru corsicani este "brocciu", obtinut din zerul ramas dupa fabricarea branzei de oaie si de capra, adica "branza saracului" cum o numesc acestia, folosita la prepararea sosurilor, supelor