Cu toate ca riscurile nu sunt atat de mari ca in minele din alte judete, controalele au descoperit nereguli in ceea ce priveste respectarea normelor de protectie a muncii si a mediului.
Exploatarea subterana din Iara este administrata de societatea Minvest Deva.
Cele mai recente controale ale Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Cluj, din 2005, au aratat faptul ca nu a fost respectat programul de revizii si reparatii planificate si nici intretinerea galeriilor sau suitorilor (treceri intre doua lucrari miniere aflate la niveluri diferite).
"Politica noastra nu este de a da amenzi, ci termene scadente pana la care unitatile gasite in neregula sa isi remedieze problemele", a explicat Daniel Pacurariu, inspector-sef al ITM Cluj. Mina de la Iara nu respecta nici normele de protectie a mediului.
In martie 2000 a avut loc aici unul dintre cele mai mari accidente, cand digul iazului de decantare Baisoara, apartinand Sucursalei Miniere Iara, s-a rupt, fiind afectate cinci hectare de pasune. Verificarile Garzii de Mediu au descoperit si alte incalcari ale legislatiei, insa nu au fost aplicate sanctiuni.
In schimb, conducerea minei "a ascultat" de sfaturile inspectorilor de mediu, a realizat studiile de stabilitate cerute pentru iazurile de decantare si a aplicat masurile impuse in programele de conformare aferente autorizatiilor de mediu. Cu toate acestea, filiala IaraMin si-a restrans in prezent activitatea, functionand numai pe "flux uscat".
Suspendare de activitate la Capus
La exploatarea de la Capus, aflata in administrarea Cominex Nemetalifere, inspectorii ITM Cluj au descoperit ca nu s-au facut reparatiile si reviziile necesare desfasurarii activitatii in conditii de siguranta pentru personalul angajat. Nic