Speculatorii de la BMFMS pot efectua, incepind de saptamina trecuta, pariuri pe dobinda interbancara, comunicata de BNR, la care se imprumuta bancile comerciale. Noul instrument financiar poate fi folosit pentru protejare impotriva cresterii dobinzilor la credite.
„BUBOR reprezinta rata medie a dobinzii pentru imprumuturile acordate pe piata interbancara la trei luni, comunicata de Banca Nationala a Romaniei. In general, rata dobinzii percepute de o banca pentru creditele acordate este mai mare decit BUBOR, intrucit din suma incasata banca trebuie sa acopere costul resurselor obtinute din creditele atrase de pe piata interbancara.
Daca valoarea acestei dobinzi creste, dobinda la credite creste", ne explica in citeva cuvinte ce este in fapt BUBOR, Radu Balbaie, director de tranzactii la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS).
Cistigul variaza
Spre exemplu, pe 17 ianuarie 2006, tranzactiile au fost derulate la pretul de cotare de 8,88%. Sa presupunem ca valoarea oficiala a BUBOR 3, comunicata de BNR la 31 martie 2006 (dobinda interbancara la trei luni), este de 7,54%. In acest caz, vinzatorul ar realiza o diferenta pozitiva de 134 RON.
Adica din dobinda de 8,88% se scade cea comunicata de BNR, adica 7,54%, iar rezultatul obtinut se imparte la patru (numarul de trimestre), iar apoi se inmulteste cu valoarea depozitului (40.000 RON). Raportat la marja initiala de 200 RON, profitul vinzatorului se ridica la 67% (cum am spus mai sus, 134 RON).
In cazul in care dobinda BNR este mai mare, atunci am pierdut, iar pierderea va fi la fel de mare in buzunarul nostru.
Cum se joaca
Speculatorii care vor sa joace acum pe BUBOR pariaza care va fi cursul dobinzii interbancarei anuntat de BNR la finalul lunii martie. Suma necesara pentru initierea de tranzactii cu aceste derivate