Credem in continuare cel mai mult in UE, comparativ cu celelalte state europene, dar ceva mai ponderat decat anul trecut. Eurobarometrul 64 - Raportul National pentru Romania, dat publicitatii ieri de Delegatia Comisiei Europene in Romania, arata ca segmentul de euro-optimisti a inregistrat o pierdere de zece procente, ajungand de la 74 la suta in toamna 2004, la 64 la suta in toamna anului 2005.
Euro-optimismul romanilor - dat de imaginea pozitiva si de incredere, entuziasm si speranta fata de Uniune - este in declin, de la 65 la suta la 59 la suta intre inceputul si sfarsitul anului 2005. Pierderea de optimism nu a fost compensata de o crestere a euro-scepticismului, ci de un spor in zona indiferentei. Ponderea euro-indiferentilor a crescut in ultimul an de la 26 la suta la 32 la suta.
Neincrederea este data de lipsa de informare
Cea mai puternica pierdere de incredere in UE se inregistreaza in mediul rural si in randul populatiei cu nivel redus de educatie. Se observa insa ca euro-optimistii sunt mai informati asupra UE, iar indiferentii sau scepticii cunosc mai putine lucruri despre institutiile Uniunii. In aceasta situatie, este de asteptat ca, in urmatoarea perioada, la multele decalaje sociale existente sa se adauge si cel legat de informarea asupra institutiilor europene. Principalele domenii in care romanii doresc sa aiba mai multe informatii despre UE sunt cele referitoare la drepturile in calitate de cetatean al UE, politica fortei de munca si modul de functionare a institutiilor din UE.
UE ne scapa de saracie
Studiul arata ca romanii asteapta de la UE sa ii scape de saracie. Daca in plan intern principalele probleme sunt economia si somajul, atunci politicile UE, sustine romanul mediu, ar trebui sa vizeze cu prioritate combaterea saraciei si a somajului. O analiza comparativa a ultimelor trei sonda