La eveniment au participat reprezentanti ai societatilor Broker, Target Capital, BT Securities, Interdealer Capital si BT Asset Management.
„Daca se continua tot asa, vom deveni evazionisti fiscali. Nu e clar ce impozit trebuie platit la stat si ne incurca softurile. Am luat masuri, am implementat programe informatice cu 2000 de dolari, iar alte firme nu. Reglementarile din Codul Fiscal au aparut in decembrie, iar inainte de final de an s-au scos, cu o zi inainte de Revelion.
Unii au investit in softuri si s-au vazut apoi cu buza umflata. Acum nimeni nu mai stie cine plateste impozitele pe actiuni in 2006, firmele de brokeraj sau clientii persoane fizice!", a avertizat Rares Nilas, presedinte al Consiliului de Administratie al BT Securities. Participantii au ajuns la concluzia ca vinovata este instructiunea nr.12 a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), care arata ca se impoziteaza cu 1% pretul mediu al actiunii, fara sa precizeze alti parametri care sa stabileasca pretul. Regularizarea de final de an va cadea pe capul clientului, iar acesta va merge tot la firma de brokeraj ca aceasta sa ii dea un bilant.
Conform Codului Fiscal, regimul de impozitare al actiunilor este acesta: 16% din impozit se retine pentru actiunile detinute in portofoliu mai putin de un an, iar pe restul se aplica 1%. Saptamana trecuta, brokerii din Capitala au sustinut ca totul ar fi trebuit sa fie impozitat cu 16%. "E o birocratie enorma pe bursa, iar multi nu vor sti cand sa plateasca impozit pe toate tranzactiile pe un an.
Nu putem lasa pe om acest lucru", a spus Iordache. Brokerii clujeni au concluzionat ca Ministerul Finantelor Publice si CNVM ar trebui sa accepte declaratii pe proprie raspundere pentru impozite, in care sa fie prevazuta data de achizitie a actiunilor. "Vom propune C