Directia de Sanatate Publica Braila a gazduit, ieri, prima intilnire din acest an a Grupului de Coordonare Locala, care are atributia de evaluare a nevoii de planificare familiala si sanatate a familiei pentru populatia defavorizata din municipiu.
In baza acordului de Parteneriat incheiat in data de 22 iunie 2005 intre 12 institutii brailene, reprezentantii acestora se intrunesc lunar, prin rotatie, la fiecare partener semnatar al acordului si analizeaza situatia serviciilor de planificare familiala acordate in municipiu, cit si identificarea serviciilor de educatie existente.
Astfel, prin actiunile Grupului de Coordonare locala, femeile din institutiile brailene, cit si tinerele din unitatile de invatamint sint informate despre importanta educatiei sexuale, cit si despre riscurile sexului neprotejat.
Prin implementarea proiectului de monitorizare si evaluare a serviciilor de planificare familiala si sanatatea familiei pentru populatia defavorizata se urmareste asigurarea accesului la servicii de planificare familiala, cit si sanatatea reproducerii in rindul persoanelor defavorizate, prin prevenirea avorturilor sau a intreruperilor de sarcina, in special in rindul adolescentelor si tinerelor.
Potrivit statisticilor, la Braila s-au inregistrat anul trecut 4530 de intreruperi de sarcina, dintre care 3304 avorturi la cerere, 223 incomplete si 3 avorturi provocate. Ingrijorator este faptul ca, la intrerupere de sarcina au ajuns 16 tinere sub 15 ani, 247 intre 16 si 19 ani, in multe cazuri fiind implicate eleve din diverse forme de invatamint.
Din acest motiv, ieri, reprezentantii Grupului de Coordonare au pus un accent deosebit pe educatia sexuala in scoli, actiunea urmind sa se deruleze in primul rind prin informarea parintilor, pentru a-si da acordul asupra orelor de educatie sexuala ce vor fi sustinute de medici,